Ionut Caragea, poetul nascut pe Google

     Duminica, 11 martie, la Muzeul Literaturii Române din Iasi – Casa Pogor, într-un cadru extrem de intim si select, poetul Ionut Caragea si-a facut debutul în fata publicului românesc cu primele sale doua volume – Delirium Tremens si M-am nascut pe Google.
Venit de pe meleaguri îndepartate, din Canada, orasul Montreal, poetul Ionut Caragea a reusit sa încalzeasca inimile celor prezenti prin discurs, recitare si prezenta scenica. Nu putem trece cu vederea numele sonore ale poeziei românesti si iesene care au raspuns cu placere invitatiei editurii Stef: poetul si criticul literar Marius Chelaru, poetii Daniel Corbu, Florin Tupu, Liviu Apetroaie si invitatul special Valeriu Stancu.
De ce Iasi? Raspunzând acestei întrebari, am descoperit respectul si pasiunea poetului pentru plaiurile mioritice moldovenesti, Eminescu fiind în acceptiunea sa, imposibil de comparat si uitat. Printr-o coincidenta fericita am spune, ofertat de editura Stef înca de pe vremea când activa pe unele siteuri internet, Ionut Caragea alege colaborarea cu omul de carte si traducatorul Dumitru Scortanu. De altfel, poetul a mentionat preferinta de a debuta la o editura noua, dorind a începe de jos si a se face cunoscut nu prin faima numelui unei edituri ci prin propria poezie.
Poate ca titlurile celor doua volume, la prima vedere, suna socant. Însa ascultând dramele poetului aflat departe de tara si de cei dragi, am simtit ca poezia sa ne este familiara, uneori pe fondul unei gândiri profunde, filozofice, alteori printr-un repertoriu clasic de mare naturalete. Delirul cu tremuraturi poetice, este un adevarat purgatoriu, însa Ionut Caragea mentioneaza: „dragostea naste suferinta, poezia o transcende”, cu trimitere indirecta spre definitia lirismul data de Emil Cioran.

Epoca internetului îl afecteaza profund pe autor. Poezia sa are un loc special, undeva între gnosticism si nihilismul contemporan specific noii generatii world wide web. Nascut pe Google, Ionut Caragea percepe poezia ca pe un download ceresc si spera sa ramâna poet chiar daca serverul va pica. Totusi el precizeaza ca internetul este un mijloc si nu un scop în sine în activitatea literara. Cartea reprezinta adevarata desavârsire, realizata în urma unei munci asidue, cu mari sacrificii.

 

    Ionut Caragea stârneste controverse, daca stam sa ne gândim la faptul ca este sportiv de performanta. Însa bogatele sale lecturi, pasiunea înca din copilarie pentru genul S.F si mai târziu descoperirea celuilalt Eu prin poezie, i-au conferit o mare lejeritate în scriere, un ludic deosebit al cuvântului si originalitate. Stilul sau poetic ne surprinde de fiecare data. Poetul Florin Tupu face referire la voluptatea artistica prezenta în opera lui Ionut Caragea, pe fondul unei versificatii sincere, curate: „femeia doarme/cât este de frumoasa/fara sa-i ceri/fara sa speri”, cuvinte care te duc cu gândul la o sculptura de Brâncusi. O viziune erotica foarte frumoasa o întâlnim în versurile: „Femeie, femeie si muza si fee/Ma scurg linistit de navalnic în pântecul tau/De Mare Egee”. Tot poetul iesean evidentiaza ca Ionut Caragea stie si jocurile cu antinomiile, stie si jocurile lexicale. Poetul creeaza cuvinte interesante precum „homosepiefemera”, „naugrafia”, dar în acelasi timp foloseste si o ironie subtila în texte precum „Poemul porcului” sau „Cea mai veche meserie din lume”.
Cititorul nu are ocazia de a se plictisi, atunci când exista riscul unei platitudini în desfasurarea poemelor, Ionut Caragea stie sa salveze de fiecare data, venind cu instantanee ludice deosebite, la fel ca în poemul „Visul unui eunuc”.
Poetul si moderatorul Liviu Apetroaie descrie volumul „M-am nascut pe Google” ca fiind mult mai compact, mult mai subtil si filozofic, fiind nuantat ca si volumul „Delirium Tremens” în câteva variante stilistice, de la postmodernism cu vers alb pâna la poeziile cu rima.

    Poetul si criticul literar Marius Chelaru porneste de la un vers care este definitoriu pentru al doilea volum: „m-am nascut pe Google si voi muri în inima lumii/m-ati cautat peste tot si eram pretutindeni în adâncul fiintei”, remarcând doua ipostaze pe care Ionut Caragea vrea sa le contrabalanseze: nasterea pe Google si cealalta, care duce spre inima fiintei, spre latura concretului, existentialului, asa cum îl vedem prin carti, prin tiparituri, prin tangibil, prin ceea ce suntem noi obisnuiti sa numim realitate virtuala. Unul dintre textele în care autorul reuseste sa îmbine cele doua ipostaze este poezia „Download”: „Doamne/am primit mesaj de la tine/în timp ce ma spovedeam pe hârtie/s-a înfiripat un link între cer si pamânt/prin care ma hraneam prin care te downloadam/poezie”. Reputatul critic si poet nu crede ca Ionut Caragea si-a pus problema în ce curent s-ar încadra, asa cum o fac unii autori contemporani. Problema lui ar fi daca vreti o îmbinare între cautarea unui stil si în ce limbaj sa-l încadreze, lucru firesc pentru un debutant, poate si de aceea este balansul pe care îl vedem între ironie, între joaca de cuvinte si în contrapendularea acestor doua lumi, virtualul si realul. De fapt, spatiul virtual a fost pentru Ionut Caragea, dupa cum mentiona si autorul, refugiul în care a putut publica, poate din motive de cautare sau poate din motive de timp.


Pe final, îmi voi exprima ca cititoare si mai putin ca autor de poezie sau critic, câteva impresii despre acest autor, care se vrea un element nou, de forta în peisagistica literaturii contemporane, dupa cum mentiona si poetul Daniel Corbu. În poezia lui Ionut Caragea, cuvântul are o mare forta asupra cititorului, fiindca nu este o notiune abstracta, e un fel de modulatie a eului. Ionut Caragea este un fauritor de versuri în care sunt provocate constient anumite cuvinte care vin unul dupa altul ca si când ar fi fost programate, pe fondul unui registru multiplu de exprimare. Descoperi în poezia sa nu o emotie obiectiva, ci mai mult o emotie estetica, exprimând o anumita savoare ce ne va reveni în minte la fiecare recitire. Poetul încearca fondarea fiintei prin cuvânt, îndemnând cititorul sa distinga umbrele de lumini. Voltaire spunea ca: „Poezia este muzica sufletului si, mai presus de toate, a sufletelor mari si sensibile”. Ionut Caragea este un suflet mult prea sensibil având în vedere ca practica un sport destul de dur, el are îndrazneala si ingeniozitate, iar poezia lui nu poate fi recunoscuta ca atare decît de cei “care au o inima”, în concluzie, poezia este ceea ce este perceput drept poezie de cei “capabili sa judece”.

 

 

Maria Prochipiuc

membru Cenaclul Virtualia Iaşi

 

(articol apărut în Sfera Online)

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: