Virtualia I

La Casa Pogor, începând cu ora 17 a zilei de vineri, 4 aprilie 2003, a avut loc, timp şi în premieră, Cenaclul din Pod – “VIRTUALIA – http://www.poezie.ro LA IAŞI”.

Cenaclul s-a vrut să fie o deschidere către realitate a poeziei publicată virtual, o cunoaştere şi o recunoaştere a autorilor site-ului, consacrarea lor nu prin steluţe, pene şi nivel, ci în plan real, să fie auziţi, priviţi, contactaţi de către editori, să afle lumea că pe net scriu poeţi la fel de buni sau poate chiar mai buni decât cei care publică pe hârtie.

Într-o atmosferă în care aproape o sută de perechi de ochi aşteptau să vadă ce se întâmplă şi cum “arată” cei care nu au avut curajul, şansa sau banii necesari publicării unui volum de versuri “palpabil”, evenimentele s-au derulat atât de firesc, bineînţeles, cu emoţii din partea fiecăruia, şi a poeţilor, şi a invitaţilor, şi a moderatorilor, pentru că pentru toţi a fost ceva inedit, neaşteptat.

Oana Coşereanu (poetă cunoscută în Iaşi), Lucian Vasiliu (directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi – Casa Pogor), Cassian Maria Spiridon (directorul revistei de cultură “Convorbiri literare”) şi, nu în ultimul rând, Mihai Leoveanu (directorul cotidianului “24 ORE”) – căruia trebuie să îi mulţumim pentru implicarea directă în organizarea Cenaclului – sunt nume sonore în literatura scrisă pe hârtie din Iaşi şi din ţară. Au fost încântaţi de ideea noastră şi au apreciat poeziile citite de autorii de pe site (n-am ştiut că există tineri care să scrie atât de bine şi care până acum au stat ascunşi după un site, mi-a spus unul dintre ei).
Tot neaşteptată a fost prezenţa în sală a lui Dionisie Vitcu, binecunoscutul actor de la Naţionalul ieşean, care a recitat superb, şi a fostului director al Centrului Cultural Francez, Bennoit Vitse, care, într-o română aproape perfectă, a vorbit despre virtual şi real în contemporaneitate.
Au fost prezenţi în sală – fără să fi primit invitaţie în mod special – şi medici iubitori de arte, profesori universitari şi alţi oameni de cultură din Iaşi, care au venit doar pentru că “au auzit” de un cenaclu la Casa Pogor “mai altfel, o virtualie”.

Seara s-a organizat ad-hoc într-un fel de “talk-show” (vorba Dovirei), o discuţie liberă pe marginea site-ului şi a ceea ce înseamnă “virtual” şi publicare a unui text în virtual, moderatorii prezentând publicului pe fiecare autor în parte, prin dialoguri foarte reuşite şi atent şi curios urmărite de către invitaţi. Lapislazuli a explicat foarte clar organizarea site-ului şi modalităţile de marcare a unui text considerat bun.
După prezentarea tuturor participanţilor, Veverita a început partea a doua a cenaclului, recitarea textelor pregătite, având un succes aplaudat îndelung de public. Nu contează ordinea în care au fost citite poeziile, ci faptul că fiecare dintre noi s-a străduit să îşi învingă emoţiile şi să recite superb. Iată poeziile recitate la Cenaclul nostru:

Diana Iepure (Veverita), Chişinău: „Dezbrac” şi „Halucinoză”

Ada Dulea (Soare Rosu), Bucureşti: „Dorinţă” şi „Peisaj interior”

Diana Georgescu (Armonie), Bucureşti: „Fluturi de şoapte” şi „Ultima dorinţă”

Adriana Mihăiţă (Albastru27), Alexandria: „O picătură de ploaie”, „Joaca” şi „Primăvara” de Chris

Aleksandar Stoicovici (Aleksandar), Moldova Nouă, Jud. Caraş-Severin: „Nenăscut” şi „Gânduri poetului”

Florian Stoian (Silisteanu), Piteşti: „Dezlegare la plâns” şi „Înjurătură de ţară”

Florin Hălălău (Vamesu), Bucureşti: „Incizia” şi „Astă seară nu dansăm în familie”

Claudiu Stroe (Moebius), Buzău: „Astenie de primăvară 2”

Gabriel Niţă (Lapislazuli), Bucureşti: „Fata morgana” şi „El nu credea că dacă iubeşti o fată”

Dan Mitruţ (Magul), Bacău: „Chilipir” şi „Armonii neconvenţionale”

Dorina Violeta Popovici (Dovira), Iaşi: „Recapitulare”

Maria Pricop (PoisonGodess), Iaşi: „Demonul luminii” şi „Nemurire”

Gabriela Lăcătuş (Lebragia), Iaşi: „Cuvinte, cuvinte” şi „Politicoasă”

Mircea Iosub (Opaque), Iaşi: „Impresie” şi „Autograf”

Liviu Grădinariu (Dgartner), Iaşi: „Timpul” şi „Negrele ape”

Felix Onofrei (Fabyan65), Iaşi: „Împlinire” şi „Sărutul”

Andrei Ionuţ Sava (Inzahouz), Iaşi: nu a citit, dar a fost prezent şi a publicat o recenzie despre Cenaclu în pagina de cultură a www. informatia.ro

Alina Manole (Alma), Iaşi: „Despre tine şi inimi desenate”, „Existenţe” şi „Al cincilea lob cerebral” (dedicată fostului diriginte şi profesor de română, domnului Mihai Leoveanu)

Apoi au fost citite poezii ale celor din diaspora, din lipsă de timp (era deja opt jumătate seara), doar patru:

Oriana: „Sonet puţin fluierat” (Magul)
Nexus: „Repartiţia” (Alma)
Degeaba: „Somnul naraţiunii naşte noştri” (Alma)
Ioanid: „Portret de pensionar al http://www.poezie.ro” (Alma)

Poezia cu şi despre steluţe a lui Ioanid a fost foarte bine primită în atmosfera de cenaclu, cu aplauze şi rîsete prelungite. „Repartiţia” lui Nexus a uimit prin finalul neaşteptat (am urmărit reacţia unuia dintre editorii prezenţi).

Recitalurile de chitară s-au derulat între poezii, Raluca Droahnă a cântat, cu o voce superbă, melodii proprii pe versuri de Nichita Stănescu şi Omar Khayam. Raluca este studentă în anul III la Litere şi laureată a Festivalului “Floare de ger” de la Alexandria. Diana Georgescu a fost o armonie perfectă între versuri, melodie şi voce. Cenaclul s-a încheiat cu recitalul de astrofolk al lui Dan Mitruţ, MAGnifică voce, superbă interpretare. Balada cosmonautului selenar ne-a MAGnetizat sufletele…

O surpriză a fost prezenţa domnului Cătălin Diaconu, preşedintele Asociaţiei Culturale “Nova” din Bacău, căruia îi mulţumim din suflet pentru participare şi pentru poezie.

În finalul Cenaclului, domnul Mihai Leoveanu a ţinut în mod special să îi mulţumească Editorului site-ului, lui Radu Herinean, fără de care noi nu ne-am fi cunoscut, nu am mai fi avut ocazia să devenim cunoscuţi şi să avem recunoaşterea, şi în real, de a fi adevăraţi poeţi. Radu face parte din deschizătorii de drumuri, în care avem încredere şi cu care vom merge mai departe. Apoi am citit o poezie dedicată Editorului, text scris cu sufletul, din suflet, din respect pentru Radu, fără alte conotaţii şi cârcoteli, text pe care nu l-am postat pe site până acum, dar pentru că toţi cei prezenţi m-au rugat să îl public, o voi face mai întâi aici, apoi într-un viitor volum de versuri:

Radu

a se lua un radu
şi a se da de pereţii dinspre cer ai sufletului

a se lua un alt radu şi a se deschide longitudinal
pe meridianul inimii

a se lua radul rezultat
şi a se scutura de orgolii aşa cum alţii se scutură de aură

a se creşte la umbra unui stejar
şi nu la cea a unui bonsai

a se lua radul astfel rezultat
şi a se arunca în al nouălea cer

a se răsădi cu picioarele pe pământ
în oglindirea lumii

apoi
a se lua de mână

Îţi mulţumim, Radu. Şi, trebuie să recunoaştem, fără tine, “am fi fost mai altfel şi mai săraci”…

Trebuie să mulţumim şi sponsorilor noştri: Fundaţia Română de Ajutor Umanitar “Mihai Viteazul” şi Casa “Bolta Rece” pentru bunăvoinţa de a facilita desfăşurarea în condiţii foarte bune a manifestării culturale din Iaşi.

Mulţumim invitaţilor, tuturor celor care au participat la Cenaclu, poeţilor care au venit de la atâta depărtare, poeţilor şi prietenilor mei din Iaşi, care m-au susţinut şi cu care am organizat mini-cenacluri săptămânale (chiar dacă nu v-am relatat despre toate, au fost reuşite, şi care sper că vor continua tradiţia, de a ne vedea, de a povesti, de a citi poezii în fiecare weekend, la Iaşi).
Mulţumesc prietenei mele, Maria Drăguţ (faranumero) care m-a susţinut şi mi-a ascultat “of-urile de organizator” pe messenger, lui Andrei Gheorghiu (nu brublem) care m-a sfătuit privind organizarea, lui Matei Ghigiu (Mat) şi Adrian Firică (adrian_nairda) pentru ideile pentru interviul avut la Radio Iaşi.
Mulţumesc familiei mele, care m-a susţinut şi care – hai să vă spun un secret – a fost prezentă 100% în sală, surorii mele, Raluca Droahnă, fratelui meu care a făcut fotografiile, mamei mele, Pia, care – pentru prima dată în viaţa mea – mi-a spus “Felicitări, ai reuşit!” – şi acum cred că mama are întotdeauna dreptate…pentru că, într-adevăr, Cenaclul a fost o reuşită, a avut un răsunet şi un impact neaşteptat, pozitiv, în real.

Concluzii:

Veverita şi Aleksandar au fost deja contactaţi de un editor, pentru colaborări ulterioare pe “paper”.

Când îţi doreşti ceva foarte mult şi nu te îndoieşti nici o clipă de tine, atunci acel ceva va reuşi sigur şi ţi se deschid, străluminate, toate căile.

Cenaclul din Pod “VIRTUALIA– http://www.poezie.ro LA IAŞI” a fost o reuşită.

Vă mulţumim şi vă las să citiţi poeziile care au fost tipărite pe pliantul Cenaclului:

TRAVESTI
de Matei Ghigiu (Mat)

dacă tu eşti ceva,
eu ce sunt, şi în ce fel,
şi înspre care parte a umbrei
mi se apleacă mie
mâna cu degete?
dacă tu eşti altfel,
eu ce depărtare sunt, şi înspre unde,
şi dinspre ce punct al orei
începe sinele meu să cadă?
şi, chiar aşa,
dacă tu eşti cumva nenăscută,
dacă tu eşti cumva neinventată,
eu, cu ce fel de teamă străbat singurătatea,
şi cu care pas,
şi, mai ales,
cu ce fel de aşteptare să învăţ
să-mi curb înspre mirare
partea cu bătaie a inimii?
daca tu eşti cumva o simplă tandreţe,
dacă tu eşti cumva un simplu os,
dacă tu eşti cumva un altfel al meu
îndoindu-se,
curbându-se mai adânc
înspre întuneric?

DARURILE PRIETENIEI
de Sgârcitu Iulian (TAO)

Ţi-am dăruit,
prietene,
aseară,
Calea Lactee.

Ştiu,
nu e mult,
sunt un om
simplu.

Dar câte
nu ne vom spune
în drum spre ea!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: