Virtualia III

Casa Pogor a găzduit vineri, 14 mai 2004, ediţia a III-a cenaclului Virtualia – http://www.poezie.ro la Iaşi.

Inclus în calendarul cultural al Muzeului Literaturii Române, cenaclul Virtualia a fost aşteptat chiar şi de către critici şi scriitori ieşeni, nu numai de poezişti. Ediţia a III-a a Virtualiei a avut ceva special: un program de cenaclu mai divers, o sală unită, mai puţine emoţii în faţa microfonului şi mai mulţi poezişti din afara Iaşiului prezenţi.

Cenaclul a început cu recitalul la chitară susţinut de Claudiu Banu: „Oh, me” – Meat Puppets&Nirvana, apoi, cu Cristina Truşcă – voce, „Mugur de fluier” – Phoenix şi „Wish you were here” – Pink Floyd – pentru cei care nu au ajuns în real. 🙂

Domnul Lucian Vasiliu – directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi – a urat bun re/venit poeziştilor în Podul Casei Pogor, evocând trecutul junimist şi amintindu-ne că noi, din Virtualia, am fost primii, de la Junimea încoace, care am realizat un cenaclu in adevăratul sens al cuvântului.
Doresc să felicit pe cei mai noi membri ai Societăţii Junimea, autori de pe site-ul http://www.poezie.ro: Gabriela Petrache, Daniel Bratu şi Liviu Grădinariu.

Prin amabilitatea Dianei Chifane şi a lui Claudiu Banu, am putut prezenta volumul Feliciei Orban – Anotimpul despărţirilor.
Nu pot să uit ziua de 17 iunie 2003, când am vrut să scriu un comentariu la Portrete vagi, dar am renunţat, cu un acelaşi invariabil motiv: „mâine”. Numai că „mâine” a fost pentru totdeauna. Am citit poemul şi am ştiut, cu toţii, că Herra a fost acolo cu noi, în inimile noastre.

Programul a continuat cu prezentarea antologiei de cenaclu Virtualia 2, care, cu un Cuvânt înainte de Radu Herinean, a cuprins două secţiuni: poezie şi proză. Am primit, prin email, recitări de poezii de la Luminiţa Suse, Anca Anghel Novac, Neisa Conta şi Virgil Titarenco. Din motive tehnice, nu am putut asculta decât recitarea Luminiţei (poemul „Întâlniri virtuale pe http://www.poezie.ro”) şi a lui Virgil (poemul „Yerba mate III”).

Cenaclul a continuat cu prezentarea autorilor cuprinşi în volumul „Virtualia 2” şi recitarea de poezii, în acompaniament de chitară – Claudiu Banu.

În Virtualia, la Iaşi, au fost poezişti din:

Bacău: Daniela Bordieanu, Dan şi Diana Mitruţ, Lucian Muşet
Bucureşti: Cristina Truşcă, Camelia Petre, Cristina Bunu, Bogdan Gagu
Buzău: Iuliana Benedic
Cluj: Andrei Doboş
Craiova: Mădălina Maroga
Deva: Cristian Fara
Ploieşti: Claudiu Banu
Tecuci: Ştefan Petrea
Germania: Dieter Hasse
Iaşi: Gabriela Petrache, Maria Prochipiuc, Felicia Baltag, Alina Manole, Daniel Bratu, Mircea Iosub, Bogdan Baghiu, Liviu Grădinariu, Felix Onofrei, Andrei Lucian Ursulică

Pentru că portalul agonia.net cuprinde şi site-ul în limba franceză, membrii Asociaţiei Studenţilor Francofoni din Iaşi au fost entuziasmaţi de ideea de a participa la cenaclul nostru. În prezentarea Ştefaniei Pavelescu, studenţi ieşeni, care scriu poezie în limba franceză, au recitat câteva dintre creaţiile lor. Îi aşteptăm pe site şi în Virtualia, la viitoarele ediţii.

Prezenţa scenică a actorilor de la Teatrul Ludic din Iaşi, cu piesa „CFR” de I.L.Caragiale, a fost bine primită de către public. Leviathan, prin email: trupa de teatru m-a impresionat prin precizie, se vedeau bine orele de lucru din spatele piesei. Nonşalanţi, simpatici, îndrăgostiţi de rolurile lor.

Surprizele au fost, desigur, în număr de trei:

Corul „Mira” a interpretat superb prelucrări din repertoriul popular. Corul a avut un melanj muzical din care îmi amintesc foarte bine temele populare de la noi. Au avut succes deosebit la public. (Leviathan, prin email)

Decembrie, Madim & Inoni – un trio reuşit, au recitat şi mai ales interpretat excelent un poem epic.

Surpriza surprizelor: Liviu Dascălu – sensibil, puţin introvertit, cu bun simţ. Desigur, aşteptăm de la el o cronică negativă de cenaclu. 😀

În finalul cenaclului, Armonia & Magul Mitruţ au prezentat un superb recital de chitară şi voce. În finalul finalului, Andrei-Lucian Ursulică & colegul au interpretat chitară şi voce „Cântec pentru tine”.

Karma.
Suntem poezie.ro in vivo!

*

Mulţumiri:

Doamnei Oana Coşereanu, gazda noastră de la Casa Pogor, care s-a ocupat îndeaproape de organizarea cenaclului.

Reporterilor de la „24 ORE” şi „Evenimentul” pentru interviuri.

Luminiţei Suse şi lui Radu Herinean, pentru ajutorul acordat în realizarea volumului de cenaclu „Virtualia 2”.

Olimpiei Blăgoi pentru corectura finală a volumului.

Mariei Prochipiuc şi lui Bogdan Gagu pentru diplomele de participare.

Danielei Bordieanu pentru ecusoane.

Lui Virgil Titarenco pentru amabilitatea de a găzdui pe serverul lui fişierele audio.

Celor care aţi venit de atât de departe, la Iaşi.

Întregii echipe de organizare din Comunitatea poezie.ro Iaşi.


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: