Virtualia IV

Sâmbătă, 20 noiembrie 2004, începând cu ora 16, la Galeriile Pod Pogor din Casa Pogor Iaşi, a avut loc ediţia a IV-a a Cenaclului Virtualia – http://www.poezie.ro la Iaşi, sub găzduirea Muzeului Literaturii Române şi în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Francofoni Iaşi. Speciale pentru această ediţie a toamnei 2004 au fost prezenţa în sală a domnului Adi Cristi, susţinător al autorilor care postează pe poezie.ro, el însuşi membru al site-lui şi entuziasmul poeţilor prezenţi în sală, creându-se acel liant ciudat de care se povesteşte de la cenaclu încoace.

În deschidere, Liviu Apetroaie, moderatorul din partea gazdelor de la Casa Pogor, a apreciat faptul că aceste cenacluri îşi continuă drumul – am spune noi, fără să fim ipocriţi, dar nici foarte modeşti, desigur -, drumul în istoria literaturii. Apoi, domnul Adi Cristi a spus câteva cuvinte despre fenomenul poezie.ro, Virtualia şi ne-a invitat să publicăm în Symposion-ul ieşean.

În continuare, cenaclul şi-a urmat cursul firesc, recitare de texte din autori care postează pe poezie.ro, prezenţi sau nu în sală şi care au fost incluşi în volumul de cenaclu Virtualia 3, apărut în Editura PIM Iaşi (cu câteva minute înainte de începerea cenaclului, spun culisele organizatorilor). Au fost recitate poezii din „Caietul cu insomnii” al Teei Mirescu şi din „Ipostaze de bestie” de Michel Martin. Florian Silişteanu a recenzat „Divina Tragedie”, volumul de poeme al domnului Adrian Erbiceanu. Apoi Dana Ştefan a prezentat expoziţia de pictură a elevilor din Oradea.

Recitalurile de chitară şi voce, susţinute de Claudiu Banu şi Diana & Dan Mitruţ au primit aplauzele binemeritate.

Programul membrilor Asociaţiei Studenţilor Francofoni din Iaşi, moderaţi de către Ştefania Pavelescu, un bun organizator şi coleg de echipă, s-a derulat cu poeme în limba franceză (publicate în volumul de cenaclu, supervizate şi apreciate de către doamna Nicole Pottier, editor pe agonia France. Grafica Ralucăi Brodner a fost prezentată invitaţilor şi apreciată de public. De asemenea, recitalul duet flaut s-a încadrat perfect în atmosfera Casei Pogor, intersectând vremuri clasice cu timpuri postmoderne.

*

De remarcat colajul bacovian realizat de Dan Mitruţ & Andu Moldovan, circul (în sens pozitiv!) făcut de Silişteanu la poemul lui Bogdan Geană – „savuros, savuros, savuros”! -, poemul „Colecţionarul” de Nexus, în lectura lui Simulacrum, entuziasmul poeziştilor, lipsa bâlbâielilor la microfonul singuratic, vocea Magului, chitara lui Leviathan, gripa lui Azrail, cearta Almei cu chelnerii de la Bolta Rece, lecţia de astronomie pe un frig de crăpau şi mâţele jucându-se cu motoceii de noiembrie, că tare repede a mai trecut timpul şi iată-ne coborând din Pod şi de la a patra ediţie şi parcă mai ieri alegeam cu Vio, Gabi şi Leoveanu vremurile. În numele Virtualiei.

*

Mulţumiri:

Doamnei Oana Coşereanu şi domnului Lucian Vasiliu, pentru găzduirea cenaclului Virtualia în programul cultural al Muzeului Literaturii Române.

Domnului Adi Cristi, pentru prezenţa sa deosebită la cenaclu.

Reporterilor de la Radio Trinitas şi de la cotidianele „Ziua de Iaşi” şi „Ziarul de Iaşi”, pentru interviuri.

Victoriei Nichita şi Gabrielei Petrache şi pentru ajutorul acordat în alcătuirea volumului de cenaclu „Virtualia 3”.

Doamnei Nicole Pottier pentru supervizarea textelor în limba franceză.

Lui Virgil Titarenco pentru realizarea grafică deosebită a copertei volumului.

Danielei Bordieanu pentru ecusoanele superbe, „asortate” cu coperta şi afişele.

Celor doi autori ai site-lui poezie.ro, prin amabilitatea cărora Ioana Crengăniş, fiica adoptivă a site-lui, a putut primi „bursa de studiu http://www.poezie.ro” în acest semestru.

Celor care aţi venit de atât de departe, la Iaşi.

Întregii echipe de organizare din Comunitatea poezie.ro Iaşi.

Aici găseşti un articol despre Virtualia IV, apărut în cotidianul Ziua.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: